Mailerlite: Pinterest:

Heb ik een Growth Mindset of een Fixed Mindset?

Heb je een Growth Mindset of een Fixed mindset?

 

Vraag hier de gratis vragenlijst aan!

Krijg jij minder voor elkaar dan je eigenlijk zou willen of aan zou kunnen ?

Dan ben je misschien wel een onderpresteerder.

Hoogbegaafdheid is een eigenschap waar veel mensen jaloers op zijn. Wat moet het heerlijk zijn om zo lekker snel te kunnen denken, om makkelijk te leren, en om complexe problemen op een creatieve manier te kunnen oplossen! Het hebben van een hoog IQ lijkt ontzettend handig, en dat is natuurlijk tot op zekere hoogte ook zo.

Uitdagingen

Wat vaak vergeten wordt is dat een flink aantal hoogbegaafde volwassenen geconfronteerd worden met heel specifieke uitdagingen en obstakels, die niet door iedereen worden begrepen. 

Ze worstelen bijvoorbeeld met extreem perfectionisme of met veel zelfkritiek. Of ze voelen zich makkelijk verveeld als er niet voldoende uitdaging is. En – voor hoogbegaafden ontzettend frustrerend – ze krijgen vaak veel minder voor elkaar dan je op basis van hun capaciteiten zou verwachten. Ze presteren niet op het niveau dat ze eigenlijk zouden kunnen en willen.

Ze onderpresteren – zoals dat zo mooi heet.

Dit kan in het leven van een hoogbegaafde enorm veel pijn doen. Je hebt allerlei plannen en ideeën, je kunt van alles – maar waarom lukt het niet om ze in concrete resultaten om te zetten?

 

Mindset

Een cruciale factor bij het fenomeen onderpresteren is de mindset – en heel specifiek: de growth mindset, oftewel de ‘groei-mindset’.

 

Allereerst: wat is een growth mindset?

De term ‘growth mindset’ werd geïntroduceerd door psycholoog Carol Dweck in haar boek ‘Mindset: The New Psychology of Success’’. 

Een growth mindset betekent voor haar de overtuiging dat je je kunt ontwikkelen door toewijding, hard werken en veerkracht. De fixed mindset daarentegen is de overtuiging dat bijvoorbeeld intelligentie en talent vaststaande eigenschappen zijn, die je succes bepalen. 

Een growth mindset helpt mensen om uitdagingen te omarmen, te leren van kritiek en door te zetten bij tegenslagen. Een fixed mindset kan ertoe leiden dat je denkt dat de dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn: ‘Dit lukt me toch niet’…

Ben jij benieuwd naar je mindset?

 

Vraag dan de vragenlijst: ‘Onderpresteren: ‘Fixed Mindset versus ‘Growth Mindset’ aan.

Dat kun je doen door je naam en email-adres hiernaast in te vullen.

 

Veel plezier ermee!

 

Met een warme groet!

 

Simone Nijboer